miercuri, 3 aprilie 2013

Becuri și neoane arse... Poftiți în vagoanele (de reciclare)!

Până astăzi obișnuiam să scriu despre trenuri, rute turistice, gări cu arhitectură deosebită, vehicule feroviare contemporane sau istorice ș.a. Și voi mai scrie, dar voiam să vă pun o întrebare: știți câte becuri sunt instalate într-un vagon de călători? Vă spun eu: de la 60 la 86. Aceste vagoane mai intră din când în când (mai precis o dată la 3-4 ani) la revizie, unde se înlocuiesc becurile arse sau se instalează altele cu tehnologie nouă. Deci: un număr de peste 60.000 becuri aruncate la ”gunoi” (pentru un număr de 1000 de vagoane de călători). (Ne)Buuun...


De aceea, m-am gândit că ar fi corect să trag un semnal de alarmă către aceste companii care realizează revizii de vagoane de călători răspândite în întreaga țară deservind diferite areale de circulație (Remar Pașcani, Revizia Titu, Revizia Grivița București, Astra Vagoane Arad, Remarul 16 Februarie, Marub Brașov). De ce? Pentru că aceste becuri pot fi reciclate!

Nemaivorbind că începând cu 1 septembrie 2012, nu mai găsești pe nicăieri (teoretic) becuri incandescente. Farurile de locomotivă și becurile de acest tip încă echipează aceste vehicule feroviare și nu o dată se întâmplă ca acestea să se ardă. Iar cei din depouri vor ”arunca” becurile vechi și vor instala tehnologie LED (pe locomotive) sau neon (pe vagoane).

Ori, cei de la RecoLAMP nu sunt de acord cu ”aruncarea” becurilor și neoanelor arse sau vechi, ci susțin reciclarea lor. Da, ați citit bine, RECICLAREA becurilor! Există documentare și studii de caz bazate pe această temă, pe care le puteți viziona mai jos și citi aici. Astfel, dintr-un bec neon sau corpurile de iluminat se pot recupera plasticul sau metalul din acestea.



De asemenea, generatorii de deșeuri, fie ei persoane fizice sau juridice, sunt obligați să nu arunce la coșul de gunoi becuri sau neoane care conțin deșeuri periculoase. Uitați, de exemplu, cum face asta tatăl meu:


Poate că o pungă de plastic nu este soluția optimă, de aceea RecoLAMP deține și administrează cu succes o rețea de colectare națională și oferă gratuit containere din metal sau cutii de carton dedicate colectării becurilor și a neoanelor. Ele arată foarte bine:



Vorbind de rețeaua RecoLAMP, amintim de fabrici, spitale, școli, termocentrale, platforme industriale, clădiri de birouri, magazine mari și mici care împreună au colectat din 2007 și până în prezent peste 4.500.000 de becuri / 1000 de tone!

Companiile au cost 0 în acest proces de colectare selectivă a deșeurilor de iluminat. Pe lângă acest fapt, compania va economisi bani și spațiu știind că acest tip de deșeuri va avea un loc al său și va contribui – pe termen lung - la protejarea mediului înconjurător. Într-un audit intern sau extern, existența unui astfel de ”colț de recilare” (pe lângă altele) va pune într-o lumină ”verde” compania în cauză. Pentru detalii, sunteți invitați să accesați acest link pentru informații suplimentare, în timp ce protocolul de colaborare poate fi consultat aici.

Sigur că există persoane care susțin că 1 singur bec, 100 sau 1000 nu sunt periculoase pentru om, mediu, apă și animale. Dar când discutăm cu 750 de becuri arse de la firma A, cu 1500 de neoane arse de la compania B sau 10.000 de la un județ întreg, atunci aceste deșeuri ajung în Pământ, situația nu va arăta deloc ”verde”!

Fiind din Fălticeni, dar având locul de muncă la Pașcani, aș propune și voi lua legătura cu cei de la:

Kosarom,
Remar,
Secția Locomotive Pașcani GFR
Siretul,
Te-Rex Prod,
Proinvest Grup,
Agrocomplex Lunca,
Aprodex,
Adems,
MecanoFuc,
Altex,
Centre de Colectare Fier Vechi – mașini,

care încă susțin industria pășcăneană și sunt consumatori mari de energie. De asemenea, voi încerca să discut cu firmele din Fălticeni (puține, de altfel), care au o suprafață mare de lucru și peste 1000 de becuri în funcțiune:

Agludex,
Agromec,
Alipind,
Dumbrava SA,
Elbi,
Faltin,
Fintex,
ForestFalt,
Intermobila,
MecanoService,
Stif,
Haiducul,
Primăria Fălticeni.

Este important ca o condiție pusă de RecoLAMP să fie respectată: minimum 100 bucăți neon/bec/an sau 20 de kg de deșeuri luminoase. Dacă nu există un asemenea flux de consum, se poate accesa această hartă unde apar menționate locațiile de colectare din județele din România.

Dacă dorești și tu să participi la răspândirea informației și implicit la salvarea mediului înconjurător, poți accesa această știre aflată de pe BlogalInitiative.

Participă și tu la Recensământului Becurilor Arse din Romania, până acum s-au strâns 4.500.000!

Modalitati de contactare pentru ridicare deseuri:
- apelati din orice retea numarul de telefon GRATUIT 0800.888.666
- e-mail: colectare[at]recolamp[punct]ro
- fax: 021.404.36.79

PS: Să nu uităm că, pentru orice produs electric/electronic (deci aici includem și becurile/neoanele), plătim o taxă de 0.9 RON + TVA numită ”Timbru Verde”. Ar fi păcat ca acești bani să intre, la propriu și la figurat, în ”pământ”!

PPS: Ar mai trebui să mă mai ”laud” că sunt un cetețean al unei țări care reclează doar 1% din totalul deșeurilor municipale?! Belgia poate 94%, iar media UE este 35%. Înțeleg că la fotbal nu se poate, dar nici măcar la reciclare?!

3 comentarii:

  1. Draga Mihai,

    Daca ar fi fost sa facem angajari la Recolamp, textul de mai sus ar fi reprezentat scrisoarea de intentie absoluta. Ea ne-ar fi dovedit ca avem de-a face cu un om documentat, pasionat si care a inteles subiectul. Da!!! Transportul pe caile ferate este un tip de industrie de natura sa genereze importante cantitati de deseuri de surse de lumina. Revenim cu e-mail separat despre toate institutiile mentionate de tine si suntem convinsi ca vom incepe sa le luam becurile arse. Iti multumim frumos pentru ajutor!

    Roxana Sunica, Marketing Manager Recolamp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu, Roxana!

      Momentan lucrez la o companie de cale ferată din Pașcani care ar putea să genereze până la 20 de kg de deșeu luminos/an, deja protocolul de colaborare este listat și pus pe masa șefului (trebuie să obțină aprobare din partea directorului tehnic).

      Mai urmează să trec pe la electricienii de la Remar Pașcani care se ocupă cu instalarea/recuperarea de becuri arse/care nu oferă un grad de iluminare corespunzător. Am uitat să spun și de RegioTrans, compania privată de transport călători care va urma să introducă toate automotoarele lor (cu peste 50 de becuri/automotor) într-un amplu proces de modernizare la Marub Brașov.

      Aș avea nevoie de un pliant sau format de pliant pe care să-l listez și să mă prezint la companiile menționate. Mulțumesc pentru încurajări!! Sper să vă pot fi de folos.

      PS: Am putea vorbi și cu Kaufland care au, cel puțin pe raza mea, magazine în Pașcani, Fălticeni și Suceava. Ați văzut și mai sus în post că am o plasă de becuri pe care, sincer, nu știu unde s-o arunc. Înființarea unui punct de colectare în aceste centre comerciale ar fi un pas înainte!

      Ștergere
  2. Uau, esti foarte eficient! :) Si, sigur ca da, ne e de foarte mare folos ajutorul tau!
    Trimit pe mail materiale adiacente si planuri pentru colectarea de la populatie.

    Roxana

    RăspundețiȘtergere

UA-11835228-1